Actueel

Scratch studie

Het LUMC neemt deel aan de landelijk lopende Scratch studie.

Deze studie onderzoekt of het aanbrengen van een oppervlakkige wond in het baarmoederslijmvlies (‘scratching’) vlak voor een IVF/ICSI behandeling een gunstig effect heeft op de kans op innesteling van een embryo.

Vrouwen die met een tweede IVF/ICSI behandeling gaan starten, komen in aanmerking voor deelname aan de studie.

Wilt u meer informatie over deze studie, of heeft u vragen? Neem contact op met uw behandelend arts.

Reactie van de beroepsvereniging NVOG op de calamiteit in het UMC Utrecht

Ook wij zijn geschrokken van de gebeurtenissen op het IVF laboratorium in het UMC Utrecht. De NVOG heeft een reactie gegeven. Mocht u er met ons over willen praten, kunt u een mail sturen naar ivf@lumc.nl Wij maken dan op korte termijn een afspraak met u.

Patienten het Diakonessenhuis Utrecht, een transportkliniek van het UMC Utrecht met een wachtlijst door de calamiteit, worden tijdelijk bij ons behandeld

Het AD heeft een artikel gebubliceerd waarin u kunt lezen dat patienten tijdelijk elders behandeld gaan worden.

Freya-Pluim

Onze IVF kliniek heeft voor de derde keer een Pluim van Freya gekregen! De patientenvereniging kent pluimen toe aan klinieken met goede fertiliteitszorg. In de ranglijst van IVF-klinieken staan we nu op de tweede plaats.

Het Zika virus en zwangerschap

Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.  

Eerste baby geboren na terugplaatsing eierstokweefsel zie ook: Volkskrant

Eind 2015 is een vrouw bevallen van een baby die verwekt kon worden dankzij het terugplaatsen van ontdooid eierstokweefsel. De vrouw was onvruchtbaar geworden door een behandeling voor kanker. Dankzij de transplantatie kon zij toch weer zwanger worden. Deze innovatieve behandeling wordt in Nederland alleen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitgevoerd en heeft nu voor het eerst geleid tot een doorgaande zwangerschap en de geboorte van een gezond kind.

Zwanger Wijzer; vrouw met kinderwens kan zelf zorgen voor betere zwangerschap

Elke vrouw met een kinderwens heeft de mogelijkheid om de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby te vergroten. Dit blijkt uit de gegevens van tienduizenden vrouwen met een kinderwens. Deze gegevens zijn vanaf 2006 verzameld via de website http://www.zwangerwijzer.nl/.  ZwangerWijzer is een hulpmiddel waarmee een vrouw met een kinderwens haar zwangerschap goed kan voorbereiden. Door een serie vragen te beantwoorden over leefstijl, afkomst, gezondheid, werkomstandigheden en eventuele ziektes in de familie krijgt zij informatie over de factoren die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, zwangerschap of de gezondheid van de baby. Het overzicht met antwoorden kan zij vervolgens bespreken met haar arts of verloskundige. Onderzoekers aan het Erasmus MC hebben de gegevens van ruim zestigduizend vrouwen met hun toestemming geanalyseerd. Hieruit blijkt dat bijna elke vrouw minstens één risicofactor voor een zwangerschap in haar leefstijl, gezondheid, familie of werkomstandigheden heeft. Voorbeelden hiervan zijn het (nog) niet slikken van foliumzuur of het werken met schadelijke stoffen, maar ook een erfelijke ziekte in de familie. Ook blijkt dat sommige risico’s vaker voorkomen bij bepaalde groepen vrouwen. Iemands leeftijd, etniciteit of woonomgeving kan een sterke voorspeller zijn voor de risico’s die worden gevonden. Dit biedt aanknopingspunten voor meer zorg op maat in de periode voorafgaand aan de zwangerschap door huisarts of verloskundige. In april 2015 is ZwangerWijzer volledig vernieuwd. Met een betere gebruikerservaring en een modern en fris uiterlijk is ZwangerWijzer klaar voor de volgende miljoen gebruikers.

Prenatale screening

Voor de meest actuele informatie over prenatale screening en -diagnostiek in uw zwangerschap verwijzen wij naar de folders van het RIVM. Per 1 april komt de NIPT in Nederland beschikbaar in het kader van de TRIDENT 2 studie. De juiste informatie over prenatale screening VANAF 1 april vind u hier.

Rookvrij zwanger

Heb je een kinderwens, is er een kindje op komst of hebben jullie een kind? Stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die jullie kunnen zetten voor een gezonde start voor jullie kind. Niet alleen rondom de zwangerschap, maar ook na de geboorte is tabaksrook schadelijk.

Lees meer op de speciale website van het Trimbos Instituut.

De uitkomsten van de LIFEstyle-studie en de Insight-trial zijn bekend.


Webdesign: hellingproof.com